pondělí 27. srpna 2012

The Daring Bakers’ August 2012 Challenge: Filled Pâte à Choux S



The Daring Bakers’ August 2012 Challenge:

Filled Pâte à Choux Swans

  Srpnová výzva. Byla komplikovaná. Nemyslím tím, že by to bylo nějak složité, ale byla jsem na Ukrajině, kde jsou potraviny jiné (máslo vodové) a hlavně, a na tom se asi všichni shodnem, ve své vlastní kuchyni se každý umí  lépe pohybovat než v té cizí. Přináším Vám recept na odpalované těsto alá moje maminka a na vanilkový krém.
  Když jsem viděla výzvu poprvé, hned jsem si vzpomněla, že jsem už podobné labutě jednou někde viděla a že jsem si je zařadila do mého seznamu "co chci upéct". Bohužel jsem si to nijak nezapsala a můj seznam je opravdu dlouhý (MOC dlouhý), hned jsem na labutě zapomněla. Ale teď jsem je upekla a jsem ráda, protože si myslím, že se mi povedli a že recept od maminky, který byl nakonec stejný, ale s využitím naší kuchyně a v naší republice, se nakonec povedl. :D A není to tak těžké jak to vypadá.

pondělí 13. srpna 2012

RUNNING SUSHI

  Konečně se můžu pochlubit tím, že jsem mohla být na Running sushi. Tolik jsem si přála tam jít. Ikdyž je to docela drahé, mamka mi slíbila, že mě tam vezme, abych věděla jaké to je. 
  
  Funguje to tak, že si zaplatíte "vstupné" (od 11-17hod 298Kč a od 17hod 398Kč) a můžete tam být tak dlouho jak jenom chcete. Pro velké milovníky jídla (nebo prostě pro ty, co jim nevadí se pořádně nadlábnout) je to určitě výhodné. Já nesnáším, když se přejím, takže mamka říkala že tam jít se mnou není moc výhodný :D No co, nevadí :) Můžete si tam také objednat normální jídlo, ale pokud se tam už dostanete, běžící pás vás dostane! Sednete si za stůl vedle běžící pásmu, po kterém se prohánějí (pomalu samozřejmě :D) malé talířky s jídlem. Jsou to malé porce, jako nějaké "vzorečky". Jakmile se vám něco zalíbí, stačí když otevřete skleněné okénko a chytíte si svůj talířek :)

čtvrtek 9. srpna 2012

BROSKVOVO-ŠVESTKOVÝ DŽEM

BROSKVOVO-ŠVESTKOVÝ DŽEM

Slibuju, tenhle džem je můj poslední. Máme jich tolik, že nám vystačí na celý náš život :D
Přemýšlela jsem, jestli sem dávat další džem, ale nakonec jsem se rozhodla proč ne. Když se vám to nebude líbit, tak si tohoto příspěvku nebude všímat a pojedete dál. ;)

Suroviny:

  • 1 kg švestek
  • 1kg broskví
  • asi 700g cukru (podle toho jak moc sladké máte ovoce- já ho měla hodně:))
  • trochu vody
  • citrón
Postup:
  • Ovoce si očistíme, nakrájíme a dáme do hrnce. Podlijeme trochou ody a vaříme 20-25minut. Přidáme cukr a vaříme dalších 25-30 minut. Přidáme citrón. Když uvidíte, že džem je akorát hustý (můžete si pomoct pánvičkou), přelijete ho do připravených lahviček :) 
Tenhle džem byl snad ze všech nejlepší :)




pondělí 6. srpna 2012

ŠVESTKOVÝ DŽEM

ŠVESTKOVÝ DŽEM

Ne, že by meruňkový džem nebyl dobrý (možná moc sladký na mě, ale na mě je všechno moc sladký :D), tenhle džemík u mě vyhrává kvůli své kyselejší (ale stále sladké) chuti :)

Suroviny:

  • 1kg švestek (omytých,pokrájených)
  • 500 a více gramů cukru
  • vodu na podlití
  • citrón
Postup:
Švestky zbavíme pecek a nakrájíme je na požadovanou velikost (já jsem velikosti i tvary střídala:)). Všechny pecky dáme do hrnce a podlijeme je vodou. 20-25 minut je vaříme na mírném ohni. Poté přidáme cukr (podle toho jak moc sladké to chcete mít, který by se měl rozpustit a vaříme 20-30 minut. Sklenice naplníme džemem a převrátíme dnem vzhůru. Zabalíme je do deky a vyndáme je až druhý den. Zkuste to vydržet :)

Džem a něco jako list :D

Mamča má ráda velké kusy ovoce :)


neděle 5. srpna 2012

Broskový džem

Broskvový džem

Myslím, že není nutné k tomuto receptu psát moje klasické únavné romány jako vždy. Zkrátka, znáte to, máte několik kolo ovoce, které víte že určitě nespotřebujete bez toho, abyste je už po celý zbytek vašeho života nechtěli vidět. A tak vás napadne džem.
Džem jsem dělala poprvé. Mám za sebou broskvový, čeká mě ještě švestkový a kombinace broskev&švestka. No, uvidíme jestli se mi to povede. Maminka říkala, že je dobrý a vláčný, přesně jak má být. :) Měla přání, a to abych nakrájela broskve na větší kusy kvůli slupce, kterou má ráda. A rozhodně to byl skvělý nápad! :)

sobota 4. srpna 2012

ČÍNSKÁ SMAŽENÁ RÝŽE

ČÍNSKÁ SMAŽENÁ RÝŽE

Tento recept je velmi jednoduchý a časově nenáročný. Chutná výborně a ani nepotřebujete obrovské množství potravin. Množství je udáváno pro čtyři osoby, ale pokud to chcete jako hlavní chod, stačí když přidáte kousek bagetky anebo když tři lidi sní porci pro čtyři lidi :)
Jsem ráda, že jsem na tento recept narazila, protože stále jíst do kola to samé, není ono. Chtělo to nějaký další recept do zásoby. A doopravdy v ní jde cítit ta "čínská" chuť ;))

Suroviny:

  • 150g dlouhozrnné rýže
  • 3 vejce
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 4 nasekané jarní cibulky (šalotky)
  • 125g vařeného hrášku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • špetka soli
Postup:
  • Rýži vypereme a poté vaříme ve vroucí vodě 10-12 minut, tak aby byla skoro hotová, ale ještě ne měkká.
  • Vidličkou si v misce našleháme vejce a na mírném plameni je usmažíme.
  • Na hluboké pánvi si pořádně rozehřejeme olej a přidáme nasekanou jarní cibulku, hrášek a česnek. Za občasného míchání smažíme 1-2 minuty.
  • Přidáme rýži, vajíčka a dochutíme lžičkou sójovky. Vše promícháme.
Jak vidíte, postup je doopravdy jednoduchý. A ten výsledek... Mňam!

z 1000 klasických receptů z celého světa od Jo-Anne Coxové a Elizabeth Towersové

středa 1. srpna 2012

THE DARING BAKERS: CRAZY FOR CRACKERS

THE DARING BAKERS: CRAZY FOR CRACKERS

Pro ty co neznají Daring Bakers, je to web kde každý měsíc, jeden člen webu, vymyslí výzvu v podobě receptu a každý by se jí měl pokusit zvládnout. Následně se o tom píše na blogu a posílají fotografie. Třikrát do roka můžete výzvu nesplnit, třeba proto že jste danou věc nechtěli upéct/uvařit nebo jste to časově nestíhali. Podle mě je to skvělá věc. Pustíte se tak do receptů, o kterých jste ani nevěděli a poznáte plno lidí, kteří také milují vaření. :)
I když toto ještě není má oficiálně první výzva u DB, rozhodla jsem se že tyto krekry a sušenky upeču. 
Chtěla bych poděkovat všem, kteří mi vysvětlili nějaké nejasnosti, co jsem nepochopila :))) Jako například Martině z http://martininakuchyne.blogspot.cz/ (pokud jsem na někoho zapomněla, ozvěte se!)

A teď už k dnešnímu pečení. Takhle příprava sušenek a krekrů mě hrozně moc bavila. Moc jsem si to užívala a bylo to pro mě něco jako relax :D Včera jsem připravila těsto, které pak muselo na několik hodin do mrazáku a dneska jsem to už dopekla. Obrovskou výhodu vydím v tom, že těsto může být dlouhou dobu schováno v lednici, takže kdykoli máte chuť na sušenky/krekry, šáhnete do mrazáku a jenom upečete :))
Odkaz na výzvu: http://thedaringkitchen.com/recipe/crazy-crackers

Podmínkou bylo upéct dva druhy. Naslano, nasladko-to je jedno. Já jsem se rozhodla udělat na slano se sýrem čedarem a nasladko (když už je to léto:)) s kokosem a ananasem. U těch na slano se krásně každým "žvejknutím" uvolňovala chuť sýra. A tropické sušenky byly prostě úžasné. Ani moc kokosu a ani málo, sladké akorát a šmrnc tomu navíc ještě dodával ananas. Klidně ho mohlo být  i víc, ale to je jen a pouze na vás :)