neděle 6. ledna 2013

The Daring Bakers: Panettone


Prosincová výzva na The Daring Bakers mi dala pořádně zabrat. Když jsem se rozhodlo upéct Panettone, což je italská vánočka, jela jsem podle receptu s tím, že jsem nějakým krokům úplně nerozuměla, ale myslela jsem, že jak budu kuchtit, nějak se to vyvrbí a všechno pochopím. Špatná myšlenka, nic se nevyvrbilo a já nic nepochopila, takže jsem svoje dva těsta vyhodila a začala znovu. Našla jsem si recept na Panettone v češtině, který vůbec nebyl tak složitý a nechápu proč byl zařazen mezi středně složité. :D Takže, postup jsem tentokrát nedělala podle webu DB, ale vyšlo to tak jak mělo a to jsem ráda, dělala jsem to totiž 27. v poslední den výzvy. :D
Na chuti mu to opravdu neubralo. Taková lahůdka, dokonce i mě to chutnalo a to vánočky doopravdy nesnáším. Musím i říct, že tentokrát to chutná ještě líp než vypadá (ne že by normálně moje kuchařské výrobky vypadali líp než chutnají, to jako v žádným případě :D), ale prostě jsem takovou chuť nečekala. Asi to bude i tím, že prostě českou kuchyni moc nemusím, za to ta italská, to je moje. Vlastně i japonská, ale hlavně ne česká a maďarská, to nemám ráda. :D No, ale zpátky k této úžasné vánočce, všem moc chutnala a tolik komplimentů jsem snad ještě neslyšela, takže hned do toho a nevadí, že není 24. prosince, protože chutnat vám bude i v srpnu!

Suroviny (asi na dvě menší bábovky nebo na jednu pořádnou :)):

  • 1 pytlíček sušeného droždí
  • 80g krupicového cukru
  • 50ml vody
  • 3 vejce
  • 3 žloutky
  • 650g polohrubé mouky
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 1 lžička vanilky
  • 1 lžíce oleje
  • 90g másla (rozpuštěného a vychladlého)
  • 1 a půl lžičky soli
  • 250ml mléka
  • až dva hrnky sušeného ovoce (rozinky, meruňky, švestky, brusinky, čokoláda, kandovaná citrónová a pomerančová kůra..)
  • 1 vejce na potření
  • máslo na vymazaní a mouka na vysypání

Postup:

  Do rumu nebo vody naložíme rozinky. Připravíme si kvásek, tak že do teplé vody přidáme droždí a necháme 20 minut na teplém místě. V míse vyšleháme vejce, žloutky a zbylý cukr (asi 70g). V jiné míse smícháme mouku s citrónovou kůrou, lžičkou vanilky, olej, sůl a změklé máslo nakrájené na kostičky. Do směsi přidáme vzešlý kvásek, vlažné mléko, vaječnou směs a ovoce. 
  Vše vyhnětejte, až budete mít hladké a kompaktní těsto (tady musíte chvilku počkat, trochu to potrvá). Až se těsto bude odlepovat od stěn, mísu s ním přikryjte čistou útěrkou a dejte na teplé místo. Až těsto vykyne buď ho rozdělte na tolik částí, na kolik ho poté budete dávat do forem nebo ho nerozdělávejte a dejte ho celé do jedné formy. Až těsto (ne)rozdělíte ještě 2 minuty ho prohněte. Těsto vložte do vymazané a vysypané forem(y) a nechte znovu kynout asi 30 minut.
  Těsto nechte péct v troubě rozehřáte na 200°C. Pečte asi 15 minut, poté ho přikryjte alobalem a teplotu snižte na 180°C. Pečte dalších 40 minut.




2 komentáře:

  1. Deniska, vianočka sa ti nádherne vydarila a aj fotky, obdivujem :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Obdivuji tě!!!:)
    Jak jsi nemocná, jestli to není... tajné...

    OdpovědětVymazat