neděle 5. srpna 2012

Broskový džem

Broskvový džem

Myslím, že není nutné k tomuto receptu psát moje klasické únavné romány jako vždy. Zkrátka, znáte to, máte několik kolo ovoce, které víte že určitě nespotřebujete bez toho, abyste je už po celý zbytek vašeho života nechtěli vidět. A tak vás napadne džem.
Džem jsem dělala poprvé. Mám za sebou broskvový, čeká mě ještě švestkový a kombinace broskev&švestka. No, uvidíme jestli se mi to povede. Maminka říkala, že je dobrý a vláčný, přesně jak má být. :) Měla přání, a to abych nakrájela broskve na větší kusy kvůli slupce, kterou má ráda. A rozhodně to byl skvělý nápad! :)


Suroviny:

  • 1 kg broskví
  • 500-750g cukru (500  bylo akorát, ale záleží na zralosti ovoce)
  • citrón
  • plno uzavíratelných skleniček
Postup:

       Broskve pořádně omyjeme a nakrájíme (velké kusy=dvojnásobné potěšení ;)). Dáme je do hrnce a posypeme cukrem (tím pustí šťávu). Promícháme. Takhle to necháme nejméně hodinu. Poté dáme hrnec na plotnu a vaříme na mírném plameni. Přidáme šťávu z citrónu. Až uvidíme jak nám džem houstne, přelijeme ho do připravených skleniček. Ty otočíme dnem vzhůru a zabalíme do deky. Vyndáme je druhý den. :)

Typ č.1: Pokud vám nechce džem zhoustnout jako mě, přendejte ho trochu na pánev a tam ho vařte. Ztuhne rychleji :)
Typ č.2: Můžete přidat i 300g kyselejších jablek :)








3 komentáře:

  1. krásne fotky a úžasný výsledok, šikuľka! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, zítra mě čeká další. A pak další :D Ale hrozně mě to baví, takže se bránit nebudu :)

      Vymazat
    2. Deniska, to je dobre a nech sa Ti stále tak krásne darí, ja Ti fandím, si veľká šikuľka! :-)

      Vymazat