The Daring Bakers’ August 2012 Challenge:
Filled Pâte à Choux Swans
Srpnová výzva. Byla komplikovaná. Nemyslím tím, že by to bylo nějak složité, ale byla jsem na Ukrajině, kde jsou potraviny jiné (máslo vodové) a hlavně, a na tom se asi všichni shodnem, ve své vlastní kuchyni se každý umí lépe pohybovat než v té cizí. Přináším Vám recept na odpalované těsto alá moje maminka a na vanilkový krém.Když jsem viděla výzvu poprvé, hned jsem si vzpomněla, že jsem už podobné labutě jednou někde viděla a že jsem si je zařadila do mého seznamu "co chci upéct". Bohužel jsem si to nijak nezapsala a můj seznam je opravdu dlouhý (MOC dlouhý), hned jsem na labutě zapomněla. Ale teď jsem je upekla a jsem ráda, protože si myslím, že se mi povedli a že recept od maminky, který byl nakonec stejný, ale s využitím naší kuchyně a v naší republice, se nakonec povedl. :D A není to tak těžké jak to vypadá.
Těsto:
- 1 sklenice vody
- 125g másla
- 1 sklenice hladké mouky
- 4-5 vajec
Krém:
- 1 sklenice mléka
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce mouky (hladké)
- 200g másla
- 1 sklenice cukru
Postup:
Těsto:
- Vodu nalijeme do hrnce a přidáme máslo (můžeme přidat špetku soli). Zahřejeme je a necháme máslo ve vodě rozpustit.
- Přidáme mouku (stále máme hrnec na plotně) a pořádně (!) mícháme. Těsto by se mělo od stěn odlepovat.
- Hrnec odstavíme z plotny a budeme přidávat vajíčka. Každé zvlášť. Musí se to dobře promíchat před tím než vhodíme další. Těsto by mělo být silné, malilinko řidké, ale stále by se mělo dobře vzít lžící a udělat na pečícím papíru tokové trošku vyšší tělíčka labutí. Neměli by se roztéci.
- Vezmeme lžíci a na jeden pečící papír uděláme tělíčka labutí. Měli by to být takové válce, které budou na jednom konci trochu uzší a na druhém plnější :)
- Pečeme dokud nezezlátnou. Pokud jste vše udělali dobře, tělíčka by měla vyrůst (s tím počítejte až budeme dělat krčky). Pak troubu vypněte a labutě tam ještě nechte 3-5 minut.
- Krky: Vezmeme si pytlíček s kovovým koncem s dírkou na konci (nevím jak se to jmenuje :D) a na druhý pečící papír udělám krčky. Něco mezi otazníkem a číslicí dva.
- Doporučuji nedávat oba dva plechy do trouby najednou. Krky jsou hotové o dost dříve a otvírat troubu se nesmí! :)
Krém:
- Do hrnce nalijeme mléko, přidáme mouku a vejce. Vše důkladně promícháme. Dáme na plotnu a petličkou mícháme. Až se objeví první bublinky, chvíli ještě mícháme a poté snížíme teplotu. Nakonec odstavíme hrnec. Stále musíme míchat krém metličkou do zhoustnutí.
- Máslo a cukr pečlivě vyšleháme do běla. Do máslové směsi přidáme postupně lžícemi krém s zhoustlý krém. Mezi každou lžící šleháme.
Konstrukce labutě :D :
Vezmeme tělíčko a podélně rozdělíme na dvě části. Spodní část naplníme krémem (můžeme ozdobit sáčkem). Do krému "zapíchneme" krček. Horní část tělíčka rozpůlíme a naaranžujeme jako křídla labutě. Můžeme pospat moučkovým cukrem.
Labuť je hotová :)
Chtěla bych poděkovat Lucii z Chez Lucie. Web The Daring Bakers jsem poprvé úplně nechápala. Teď mi je ale vše úplně jasné, takže děkuji :)
Každého touto labutí okouzlíte. A také každému bude chutnat. Takže doufám, že jste vše pochopili z mého postupu a že už víte, co přístě upečete :)
Jsou moc krásné a líbí se mi, kolik je tam krému. Vypadá to, jako by labutě seděly na obláčku.
OdpovědětVymazatDěkuju:)
Vymazatveľmi krásne :-)
OdpovědětVymazatDěkuju:)
VymazatVypadaji krasne nadychane, jsou bezvadne :)
OdpovědětVymazatDěkuju:) Ty tvoje byly taky moc hezké :)
Vymazat