neděle 9. prosince 2012

Mřížkový jablkový koláč podle mě (apple pie)



Rozhodovala jsem se mezi tímto, skořicovými šneky (které máme koupené z Ikea a stále odpočívají v mrazáku, protože jsem se ještě neodhodlala ochutnat :D). Nakonec jsem si řekla, že bych mohla zkusit klasiku, přece jen, často peču obtížnější věci, bez toho abych aspoň někdy upekla něco ze "základů". No, ale upekla jsem bábovku, to se počítá, ne? :D

Musím ale říct, že kdybych ho trochu nepozměnila (čímž jsem ho samozřejmě vylepšila - vážně!), byl by to takový nudný koláč. Až na vyjímky - Verča zghettabloh.blogspot.cz apple pie samozřejmě neudělala ani náhodou nudný. A určitě ho někdy vyzkouším, protože vypadá skvostně. :) Já jsem ho nedělala s takovou "čepičkou". Určitě se podívejte na její blog. :)
Koláč byl velmi dobrý, rozhodně ho udělejte podle mě (to zní zvláštně :D), protože pouze s jablky by byl nudný. A nebo udělejte pouze s jablky ale s čepičkou. :)
Rozhodně nemusíte shánět čerstvé brusinky, ale ty sušené se tam skvěle hodí! :))) Dejte tam prostě to, na co máte chuť a bude to lahůdka :)



Suroviny:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce cukru 
  • 175g studeného másla
  • 500g oloupaných a nakrájených jablek
  • 250g oloupaných a nakrájených hrušek
  • 100g čerstvých a přepůlených brusinek
  • 100g sušených brusinek
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
  • mléko na potření mřížek
  • hnědý cukr na posypání

Postup:


  1. Mouku, cukr a sůl promícháme pomocí mixéru. Přidáme na kostky nakrájené máslo a znovu promixujeme. Směs by měla vypadat podobně jako hrubá drobenka. Přilijeme asi 6 lžic studené vody a mixujeme, dokud se směs nespojí.
  2. Těsto rozdělíme na dvě části, přičemž jedna by měla být větší.  Uděláme z nich placky, zabalíme do fólie a dáme na hodinu do ledničky.
  3. Mezitím si oloupeme jablka, hrušky a nakrájíme na plátky (jako na obrázku). Přidáme čerstvé rozpůlené (a umyté! :D) brusinky a sušené brusinky. Vše promícháme, přidáme cukr s moukou, citrónovou kůru a šťávu, aby nám směs nezhnědla.
  4. Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů Celsia. Větší díl těsta si rozválíme na kruh (aspoň se pokusíme :D) o průměru 30 cm. Těsto přemístíme do vymazané a vysypané formy o průměru přibližně 30 cm. Těstem vyložíme i okraje. Z druhého těsta vyválíme také placku a nožem nebo rádýlkem (tzik-tzak :D) ji rozkrájíme na proužky široké asi 1,5 - 2 cm.
  5. Ovocnou náplň dáme do formy a na povrchu z proužků těsta vytvoříme mřížku. Potřeme ji mlékem a posypeme hnědým cukrem.
  6. Koláč dáme do trouby a pečeme ho asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 180 stupňů. Pčeme dalších 60 minut. Koláč začne zlátnout a šťáva bublat. Před podáváním to vydržíme aspoň hodinu než koláč vychladne.

5 komentářů:

  1. ten vypadá nádherně! a určitě tak i chutná :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňááááám!!Můžu se zeptat? V nějakém článku jsi psala,že sladké a to co napečeš nejíš..proč?..kvůli kaloriím?..

    OdpovědětVymazat
  3. Deniska, nádherne sa ti vydaril :-)

    OdpovědětVymazat