neděle 3. února 2013

Pinčer Kučeravyj


  Pinčer kučeravyj se dá přeložit jako pinčer kudrnatý. Maminka tento ukrajinský dort poprvé ochutnala, když byla na oslavě, kdy ještě studovala na vysoké. Tehdy ještě vůbec nebyly šlehačky, takže to bylo něco extra. Říká, že to bylo něco úžasného a že na to doteď vzpomíná. :D Dort je velmi jednoduchý a všechny překvapí svým zjevem a následnou chutí. Naše rodina ho peče už přibližně dvacet let a ještě tak milion let budeme, protože tenhle dort nikdy nezklame a je to asi největší stálice v naší kuchyni.

  Kontrast sladšího nadýchaného těsta a kyselé šlehačky s tou nejlepší polévanou čokoládou, je asi na celém dortu to nejlepší. Čokoláda na tento dort je věc sama o sobě velmi důležitá. Je složitější, ale je nejlepší. Nepoužíváme ji jenom na tento dort, ale i všude jinde.
  Pokud má někdo z vaší rodiny, přátel nebo známí narozeniny, svátek nebo je jakákoliv šance upéct tento dort, upečte ho a to rychle.
  
 Víte co? Upečte ho rovnou dneska. Je to něco neskutečně lahodného, něco neobvyklého s úžasnou kombinací chutí. Určitě nebudete litovat.


Suroviny:
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • hrnek cukru (cca 200ml)
  • necelý hrnek mouky
  • 2 - 3 lžíce kakaa
  • necelý kypřící prášek
  • 200ml šlehačky
  • 500 - 600ml zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry + 3 lžíce cukru (podle chuti)
  • 4 lžíce cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce mléka + 1 lžíce
  • cca 70g másla
  • + několik kostiček hořké čokolády
Postup:
  Žloutky dáme do misky a přidáme polovinu cukru a vyšleháme do bílé pěny. Bílky vyšleháme s druhou polovinou cukru a opatrně vmícháme do vyšlehaných žloutků. Přidáme mouku, kakao a kypřící prášek, zamícháme a dáme do vymazané formy. Korpus dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C na 25 až 30 minut  a po vypnutí trouby ho necháme ještě chvíli v pootevřené troubě.
  Vychladlý dort  rozřízneme na půl, přičemž jedna půlka bude vyšší a tu nakrájíme na různé kousky. Šlehačku vyšleháme a přidáme zakysanou smetanu s cukrem a zamícháme. Korpus dortu potřeme smetanovým krémem na vrstvu tlustou cca půl centimetru. Kousek z dortu obalíme v krému a dáme na korpus a takto pokračujeme. Dort dáme vychladnout do ledničky na přibližně 1 hodinu.
  Cukr a kakao dáme do malého kastrůlku a zamícháme. Přilijeme dvě lžíce mléka a zamícháme. Necháme vařit a stále mícháme. Pokud je poleva moc hustá, můžeme přilít lžičku mléka a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Až čokoládová poleva začne bublat, plamen ztlumíme. Čokoláda musí být tmavá, takže pokud nestačilo kakao můžete přidat vysokoprocentní čokoládu, která zlepší chuť. Mícháme až se čokoláda rozpustí a přidáme máslo. Čokoládu otestujeme tak, že na talířek dáme kapičku čokolády a dáme do lednice. Po chvilce zkusíme prstem jestli je čokoláda tuhá a pokud ne, čokoládu ještě chvíli vaříme. Dort políváme polevou a nakonec ho dáme do lednice ztuhnout.





Všichni naši známí šílí po tomhle dortu (žádná nadsázka, myslím to smrtelně vážně). Takže já běžím chránit tenhle dort, ale na rovinu vám řeknu, že nemám žádné šance, klidně mě i převálcujou. Zítra už tu nebude, to je jistý.

12 komentářů:

  1. Vypadá opravdu úplně báječně, nikdy jsem asi podobný nejedla ani neviděla. Sice asi kalorická bomba, ale mám ten dojem, že to stojí za to :)

    OdpovědětVymazat
  2. no, opravdu vypadá výborně! :)

    OdpovědětVymazat
  3. No teda, ten vypadá vážně skvěle! Rozhodně ho musím někdy vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  4. Mňaaaaam, já chci kousek ;) Vypadá parádně!

    OdpovědětVymazat
  5. Tyjo, to je dost originální! Vypadá fakt úžasně, zařazuju na bakelist :)

    OdpovědětVymazat
  6. fíííha, to je lákavá dobrota...a nádherné fotky! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ten vypadá božsky! Na blogu CakeDays se zrovna můžeš účastnit soutěže o bezva ceny na pečení a focení http://cakedays.blog.cz/1302/velka-jarni-muffinova-fotosoutez :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?

    V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka

    Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu.


    OdpovědětVymazat
  9. Milá a obdivuhodná Denisko, Pinčer jsem včera dělala na oslavu mé dcerky a musím říct, že je naprosto luxusní, už jsem si ho zařadila do oblíbených a myslím, že ho budeme dělat často:-))
    Děkuju ti..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to děkuju mockrát, že jsi mi tak důvěřovala! Je to čest. Přeju všechno nejlepší dcerce k narozeninám! :)

      Vymazat