čtvrtek 12. července 2012



MRAMOROVÁ BÁBOVKA

Přesně do tohoto receptu jsem dala banány, čokoládu a borůvky a tak vznikla má včerejší bábovka. Je to vlastně základ mé bábovky :) Všechny komentáře jsou kladné, takže bude určitě bábovka úžasná! :)
Recept je použitý z časopisu Delikatesy - Moučníky 1/2006 str.51


Ingredience:
  • 4 vejce
  • 200g moučkového cukru
  • 150g hladké mouky
  • 150g hrubá mouky
  • 130g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 0,6 dl vlažného mléka
  • nastrouhaná kůra z 1 dobře umytého citrónu (neošetřeného)
  • 1 lžíce kakaa
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
  • 250g čokoládové polevy a 50g jakékoli světlé polevy na ozdobení bábovky (nemusí být)
příprava: 90 minut
pečení: 45 minut
náročnost: 1

Postup:
       
     1. Ušleháme základní těsto
Změklé máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr utřeme nebo ušleháme do pěny a vmícháme do ní žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do připravené pěny vmívháme vlažné mléko, citrónovou kůru a zlehka vmícháme sníh. Přidáme hladkou a hrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a těsto promícháme.

     2. Část obarvíme kakaem
Polovinu připraveného světlého těsta nalijeme do jiné mísy. Posypeme ho prosátým kakaem (nebo na něj kakao prosijeme přes sítko) a těsto dobře promícháme, aby získalo hezky hnědou barvu.


     3. Připravíme formu
Formu na bábovku vymažeme tukem a poté formu vysypeme moukou. Vše udělejte pečlivě, ať vám pak z formy nevypadne jenom polovina bábovky. :)


     4. Formu naplníme těstem
Do formy nalijeme nejprve polovinu světlého těsta, na něj nalijeme kakaové těsto a opět ho zalijeme zbylým světlým těstem. Těsto musíme lít pomalu a tenkým praménkem, aby se nám vrstvy moc nesmíchaly.


     5. Vytvoříme mramorování
Těsto ve formě pomocí špejle trochu promícháme, jako kdybychom kreslili v těstě spirálu. Vytvoří se tak barevné mramorování. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 45 minut.


     6. Vyklopíme a ozdobíme
Upečenou bábovku necháme chvíli stát ve formě, pak ji vyklopíme, po vychladnutí ji přelijeme rozehřátou čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Poté ji ještě přelijeme světlou polevou.



Nevím jak vy, ale já bych do kakaové části přidala ještě na kousky pokrájenou čokoládu. Myslím, že to bábovce dodá šmrnc. Bábovku bych pak podávala ještě teplou, aby byly kousky čokolády ještě roztavené :)


Přeji dobrou chuť!






Žádné komentáře:

Okomentovat