Celozrnný chléb
Jelikož jsem už dlouho nenapsala žádný příspěvek, rozhodla jsem se, že dnes příjde den D. Rozhodla jsem se upéct chleba. Chleba jsem pekla dvakrát, ale pokaždé z už hotové směsy. Je to má velká premiéra! :)Recept na tento celozrnný chleba jsem našla na stránce www.kitchenette.cz. Tuto stránku mám velmi ráda, poprvé jsem na ni narazila v časopisu Instyle (jako věrná milovnice módy každý měsíc zásobuji naší rodinu těmi to módními a úžasnými časopisy :D). Neváhala jsem a letěla jsem se podívat na Kitchenette. A byla jsem velmi, velmi mile překvapená :) Líbí se mi, že zde nenajdete úplně klasické recepty. A jsou zde i moc krásné fotky. Takže pokud hledáte stránku s originálními a chutnými recepty- neváhejte a zajděte na www.kitchenette.cz :)
A teď už jen a jen celozrnný chléb...
Suroviny:
- 3 hrnky teplé vody (ne úplně horké)
- 1 lžíce sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 1lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 3 hrnky hladké mouky (nebo špaldové)
- 2,5-3 hrnky celozrnné mouky
- 1 lžíce soli
- oříšky, semínka...
Všechny suroviny jsou na dvě formy! Já jsem vše dělala polovičně a krásně mi to vyšlo do jedné chlebové formy :)
Postup:
1. Smícháme vodu, droždí a cukr ve velké míse. Až po pár minutách uvidíme že je droždí aktivní (začne vytvářet na hladině bublinky- moc hezká část :D), tak přidejte olej a ocet.
2. Hrnek po hrnku přidáváme hladkou mouku a mezi každým hrnkem pořádně promícháme. Poté zkontrolujeme jestli je těsto hezky promíchané a začneme přidávat celozrnnou mouku se solí (stejným způsobem jako s hladkou moukou). Přidáme semínka, oříška atd podle sebe :)
3. Těsto přikryjeme útěrkou a dáme na teplé místo kynout asi 30-40 minut. Autorka radí abychom si krátce zapnuli troubu na co nejvyšší teplotu a po nějaké kratší době zase vypnuli. Poté dáme těsto kynout do trouby. Ale musí být pouze teplá :)
4. Těsto pomocí stěrky přendáme do vymazané formy.
5. Pro lepší vzhled můžeme zase posypat oříšky, semínkami.. a napadlo mě, že taková ta hrubá sůl by vypadala moc hezky.
6. Těsto dáme na 55 minut do trouby vyhřáté na 185 stupňů.
7. Hotovo!
Recept je jednoduchý a výsledek? Mňam!
Nechci se chvátat, ale rodiče říkali, že lepší chleba nejedli... Já musím taky souhlasit. No, posuďte sami... ;)
Jaký recept vás oslovil?
Máte raději zdravější varianty nebo si dopřejete raději bílé pečivo?
Co byste změnili na tomto blogu? Máte nějaké připomínky? Líbí se vám velikost a počet fotografií?
Deniska, chlebík sa Ti krásne vydaril! :-)
OdpovědětVymazatDěkuju moc! :))
OdpovědětVymazatParádní práce! To teda koukám! Určitě také brzy zkusíme – akorát mám trošku strach, protože naposledy se nám chleba moc nepovedl. Strašně se rozpadal a také jsme ho blbě dochutili. Věřím, že toto bude recept, který bude fajn. Uvidím však, kdy se k tomu dostaneme, zatím jsme dost spokojeni s pekárnou, ze které nakupujeme.
OdpovědětVymazat