neděle 16. prosince 2012

Nejlepší vanilkové rohlíčky


Poprvé jsem pekla vanilkové rohlíčky. A musím říct, že mě to hrozně bavilo! Nikdy jsme nepekli cukroví a už chápu co je na tom tak kouzelného. Už se nemůžu dočkat příštích vánoc, upeču toho mnohem víc!

Rohlíčky jsou.. delikátní. To je to slovo, které je nejvíce vystihuje. Dále by to mohlo být slovo nejlepší. Omlouvám se, že si svůj výtvor tak vychvaluju, ale jinak to nejde, pochopte. Jediné cukroví které jsem měla ráda, jsou od malička linecký (vždycky když někde leželi, tak jsem se na ně vrhla.. a bylo to :D). Ale musím to přehodnotit, protože tyhle rohlíčky nechutnají jako ty ostatní. Tyhle jsou jedinečný, jejich chuť, měkkost ..  Už bych měla přestat, protože to ani není můj recept, je převzatý z blogu Catalina peče (udělala jsem pár úprav). Kdo zná její blog, určitě už ani trochu nepochybujete o rohlíčkách. Vyzkoušejte je, ať se tu jen nechlubím, protože já vám slibuji, že lepší vanilkové rohlíčky jste nejedli.


Suroviny:

  • 150g hladké mouky
  • 70g jemně mletých vlašských ořechů (původně 50g)
  • 30g cukr moučka
  • 20g vanilkového cukru
  • 110g změklého másla
  • 1 žloutek
  • vanilkový cukr na ozdobení

Postup:

  1. Mouku několikrát prosejeme a dáme do mísy.Přidáme jemně mleté vlašské ořechy, cukry a popřípadě vnitřek vanilkového cukru (nebo lžičku aroma). 
  2. Přidáme změklé máslo pokrájené na kostičky. Nožem směs "prokrájíme". Poté ji zpracujeme rukama na kompaktní a lesklé těsto.
  3. Vzniklé těsto zabalíme do fólie a uchováme to ledničky (přes noc nebo až do té doby než budeme péct).
  4. Těsto vyndáme z ledničky budeme si z něj odtrhávat kuličky. Uděláme z nich válečky dlouhé jako malíček a ohneme je do tvaru podkovy. Rohlíček přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a takto pokračujeme.
  5. Plech s rohlíčky dáme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme 10-15 minut, podle toho jak tlusté rohlíčky jsou. Rohlíčky by měli mít lehce zlatavé konce.
  6. Vanilkový cukr rozmixujeme na moučku. Rohlíčky vyndáme z trouby a po pěti minutách je obalíme ve vanilkovém cukru.
Rohlíčky by se měli přibližně za tři dny rozložit. Pokus je nesníte. Což je dost možné.



5 komentářů:

  1. Vanilkový rohlíčky spolu s lineckým jsou moje nejoblíbenější a taky vždycky nejrychleji zmizí :D

    OdpovědětVymazat
  2. aj u nás sú obľúbené, máš ich krásne :-) Prajem krásnu adventnú nedeľu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, byly výborné:) Taky přeju krásnou adventní neděli a bohatého Ježíška! :)

      Vymazat