pátek 15. února 2013

Královský dort podle Dity P.


Mám pro vás další čokoládový recept, podle Dity P. Kuchařku jsem dostala na Vánoce a až teď jsem z ní mohla něco upéct. Přemýšlela jsem o tom, že bych o ní udělala takový MINIpost, co říkáte? :)

Jelikož babičku skolila nějaká chřipka, dala jsem jí tuhle kuchařku s tím, aby si vybrala cokoliv co bude chtít a já to pro ni upeču. Babička je obrovský milovník čokolády (většího neznám :D) a tak si vybrala tento hoodně čokoládový dort. Nevím jestli byl čokoládovější než TENTO dort s čokoládovými mašličky a jazýčky, ale byl velmi velmi dobrý. :)
Každopádně, tenhle byl taky skvělý. A bych vám krátce přiblížila jak moc, kamarádky hodoslova jedli ze země! :D Ale normlně to takové špindíry nejsou, jenom tenhle dort dělá s lidmi divy :D



Suroviny:
  • 100g drcených madlí + na ozdobu
  • 120g moučkového cukru
  • 40g hladké mouky
  • 120g změklého másla
  • 150g rozpuštěné čokolády (hořké)
  • 3 vejce
  • 175ml smetany ke šlehání
  • 225g čokolády (hořké)
  • 30g másla
Postup:
Madle rozmixujeme na malinkaté kousíčky. Dáme je do misky, k nim přidáme 2 lžíce cukru a mouku. Směs promícháme. Máslo vyšleháme spolu se zbytkem cukru do světlé pěny. Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky polámanou čokoládu a přidáme ji do žloutkové pěny. Promícháme. Žloutky oddělíme od bílků a postupně je přidáváme do čokoládové směsi Bílky vyšleháme s 2 lžícemi krupice a 1/4 opatrně vmícháme do čokoládové směsi. Přidáme do ní směs rozdrcených mandlí, cukru a mouky a opět promícháme. Přidáme zbylé bílky a opatrně je vmícháme do těsta. To poté vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy široké přibližně 22 cm. Dort pečeme 30 minut v troubě rozehřáté na 180°C.
Smetanu přivedeme k varu, sundáme z plotny a přidáme čokoládu. Mícháme dokud se čokoláda nerozpustí a přidáme máslo. Až nám dort vychladne pokryjeme ho polevou. Necháme ztuhnout a stranu dortu ozdobíme nasekanými mandlemi.


7 komentářů:

  1. Vypadá pěkně, škoda, že není i fotka rozkrojeného dortíku:)

    OdpovědětVymazat
  2. dalsi paradny recept z tejto knizky! ja ju musim mat ;o)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásne a najviac sa mi na tom celom páči, že si upiekla koláč babičke, ktorá je práve chorá :) To sa dnes už často nevidí.
    A koláč vyzerá úžasne (určite by som mohla ľahko konkurovať tvojej babičke ako obrovská milovníčka čokolády :D
    Vyzerá úúúžasne !!

    Basha

    OdpovědětVymazat
  4. Já Ditinu kuchařku miluju! Dort jsem ještě nezkoušela, ale vypadá úžasně!

    OdpovědětVymazat