Kakaová roláda s mascarpone a rybízem
Dnes jsem pekla roládu. Vybírala jsem asi mezi deseti roládami a ještě nějakým čokoládovým zákuskem s musli, ale zvítězil tenhle. Děda si ho vybral a já nic lepšího nenašla. Rybíz i borůvky byly domácí a nejsem si jistá, jestli by by byla roláda taky tak dobrá, ale pochybuju, že by to byl obrovský rozdíl ;)Mascarpone dodalo doopravdy skvělou chuŤ, takže bych neváhala a nesnažila se ho nahradit ničím jiným! :))
Jako obvykle - něco jsem musela pozměnit. Přišlo mi, že bych mohla k červenýmu rybízu přidat i černý rybíz, aby to nebylo prostě jenom červeně rybízové a taky, že se mi tam ty modré borůvky líbily :) Myslím, že by se tam hodily všechny druhy lesního ovoce, můj černý rybíz byl vcelku starší, takže chutnal spíš jako borůvky. Na závěr jsem roládu ozdobila ještě čokoládovými hoblinkami. Ty dezertu dodaly šmrnc!:)
Suroviny
- 5 vajec
- špetka soli
- 120g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce vody
- 30g kakaa
- 15g solamylu (jemný bramborový škrob)
krém:
- 250g mascarpone
- 100g měkkého tvarohu
- 100g cukru moučky
- 120g rybízu (borůvek...)
Doba přípravy: 45 min
Počet kousků: 12
Orientační cena: 80Kč
Příprava:
- Na plech si dáme pečící papír a předehřejeme si troubu na 220°C.
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli, lžíci vody (studené), polovinu cukru, vanilkový cukr a vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru. Šleháme dlouho - žloutky nejdou přešlehat, zato bílek ano) dokud nevznikne pěna (hodně to zesvětlí). Kakao promísíme se solamilem. Vzniklou směs opatrně (!) promícháme s bílky a žloutky. Natřeme to na pečící papír a pečeme v troubě přibližně 7 minut. Poté vyndáme plech, piškot i s pečícím papírem dáme pryč z plechu a nechápe vychladnout. Až nám piškot vystydne, tak ho opatrně sloupneme z peč. pap. (já jsem ho ještě před tím smotala, ale to raději nedělejte - já jsem totiž jenom chtěla zkusit smotat roládu :D:))
- Odebereme si trochu rybízu na pozdější zkrášlování a prošleháme ho společně s moučkou, mascarpone a tvarohem (já jsem nejdřív prošlehala cukr, mascarpone a tvaroh, a až potom jsem to prošlehala s lesním ovocem, ale je to jedno:)). Krémem potřeme roládu a srolujeme. Pozor- krému si trochu necháme i na pomazání rolády až bude smotaná - bude to moc pěkný;)
- Zbylou směsí potřeme srolovanou roládu, ozdobíme zbylým rybízem atd (čokoládový hoblinky, možná nasekané oříšky).
- Náš skvost pošleme do ledničky!:)
Jak bych zhodnotila tento báječný dezert? Příprava je doopravdy jednoduchá jako facka a výsledek je prostě dechberoucí. Všem moc chutnalo, dokonce někteří říkali, že je to to nejlepší co zatím ode mě ochutnali :) (u maminky ale furt vítězí cheesecake:)). Nejlepší byl asi kontrast mezi sladkým čokoládovým piškotem a kyselejším krémem :)
Tak toto vyzerá fajnovo, to určite skúsim. M.
OdpovědětVymazatBylo to výborné!
VymazatAhoj Deniska, máš zaujimavý a krásny blog, rada by som ho sledovala, ale neviem ako sa pripojiť, lebo to tu nevidím....prajem Ti krásny dník! :-)...a táto roládka sa mi páči, musí byť výborná, ja rada pečiem rolády :-)
OdpovědětVymazatDěkuju ti moc, člověka to vždy potěší. Bohužel, to ti neporadím, ale byla bych ráda kdyby si můj blog pravidelně sledovala :) Snažila jsem se to najít, ale našla jsem jenom aplikaci pravidelní čtenáři, tak na to zkus kliknout (v levém sloupci). Nebo na blogspotu si dej pod "seznam četby" PŘIDAT a tam zadej adresu mého blogu :))) Jsem velký začátečník a bohužel jsem kuchaření nemohla nikdy od maminky "odkoukat" a tak mi velmi pomáhá stránka ekucharka.net, kde přímo vidím, jak se to dělá :D
OdpovědětVymazatpodarilo sa :-D...a aj tebe, lebo predtým si to tam nemala....pozrela som aj tú stránku čo spomínaš, vyzerá byť super a aj recepty :-).....ja zase rada chodievam na stránku Varecha.sk ....a ohľadom maminky ma to mrzí...neviem či som to správne pochopila....tak nech sa Ti len dobre a krásne darí a rada sem budem nakúkať :-)
VymazatMaminka prostě jenom nepeče. Když jsem byla mladší tak sem tam ano ale teď už vůbec :)
Vymazataha, tak už rozumiem :-)
Vymazat