Koláč s vanilkovým krémem a ovocem
Než začnu, chtěla bych vás upozornit, že příprava a pečení tohoto lahodného dezertu neproběhlo zcela hladce. Recept mi nějak nevycházel, ale pomocí ženského instinktu jsem vše bezpečně bez újmy na zdraví zvládla. :D Netuším čím to bylo, ale napíšu sem recept z časopisu a připíšu své poznámky (tak jako vždy) :)
Je to zvláštní dezert. Chutnat bude spíš lidem co mají rádi puding a asi kondenzované mléko. Mamince nesedl zato taťku jsem prý velmi potěšila. Na mě byl moc sladký a těsto jsem mohla vyválet tenčí. Takže, kdo má radši sladké dezerty podobný pudingu, neváhejte ;))
30 minut + 45-50 minut pečení
středně obtížné
Suroviny na 10 porcí:
- 100g másla
- 100g krupicového cukru
- 2 vejce
- 200g hladké mouky
- špetka soli
- 1 vanilkový lusk (vanilková esence)
- 2 vejce+3 žloutky (já jsem měla nedopatřením 2 žloutky:D)
- 125g krupicového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu (solamylu)
- 600ml smetany ke šlehání
- 120g čerstvého ovoce (malin, ostružin, jahod...)
Postup:
- Máslo s cukrem vyšleháme do světlé pěny a postupně do ní zašleháme obě vejce. Vsypeme prosátou mouku a sůl a vypracujeme vláčné těsto. Vytvoříme kouli, tu zabalíme do fólie a dáme aspoň na 10 minut ztuhnout do lednice. Tady nastal první problém. Nešlo mi vypracovat těsto. Postupně jsem přidala snad 100g mouky. Až potom šlo s těstem nějak pracovat. Možná jsem to dělala špatně, takže to dělejte podle sebe :)
- Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a přeneseme ho do formy na koláč (asi 3cm vysoká, 23 cm v prům.). Dáme na něj pečící papír a zatížíme ho luštěninami (třeba fazolkami), aby se těsto nevzdouvalo. Pečeme 10 minut. Poté sundáme peč. pap. s fazolkami a pečeme 5 minut na 180 stupňů.
- KRÉM: Vanilkový lusk rozřízneme a nožem z ní vyškrábeme semínka. Vejce, žloutky, vanilková semínka (2-3 lžičky esence), cukr a škrob nešleháme do pěny. Smetanu naliljeme do velkého hrnce a až ho přivedeme skoro k varu, přilijeme vaječný krém. Mícháme do zhoustnutí (jako puding). Pudingu mi zbylo stašně moc. Tátovi jsem ho ale nalila do skleničky a a nechala ho ztuhnout do lednice :)
- Hustý krém nalijeme na předpečený korpus a posypeme ho ovocem. Pečeme 25 minut o teplotě 180 stupňů.
- Než vyndáme koláč z formy, necháme ho vystydnout. Dezert podáváme teplý nebo vychladlý, posypaný zbylým ovocem.
- Dobrou chuť!
Já, při krájení ovoce a kuchyně v po válečném stavu :D:) |
Ahoj, máš to tu hezké. K těm DB - pokud se pamatuju (já jsem to totiž přestala stíhat, takže se pečení neúčastním, ale mám to jako předsevzetí) Výzva se zveřejňuje vždy první den v měsíci. Na DB máš svůj profil, do diskuse k receptu pak všichni přidávají fotky, takže dáš fotku tam, popř k k sobě na blog, zveřejnit to můžeš hned. Pokud máš ale víc dotazů ptej se Chez Lucie.
OdpovědětVymazatDěkuju moc:) Kdyby něco tak se zeptám, ale asi už chápu všechno :) Děkuju.
VymazatDeniska, tiež rada pečiem koláče v okrúhlej forme a veľmi sa mi páči aj tvoj, vydaril sa ti krásne a rada ťa spoznávam :-))....si veľmi šikovná a milo si ma prekvapila podľa fotočky, ja som si myslela že si staršia :-)....a krásne si koláč aj naaranžovala!
OdpovědětVymazatJá bohužel ani jiné formy nemám než kulaté :(:D Ale mám ještě formičku na chleba, jestli se to počítá :D (hodlám tam udělat panna cottu:)) Je mi 14 :)
Vymazatvšetky sa ratajú, tiež aj na chleba :-D....teda Deniska, to klobúk dole, si úžasná a veľmi šikovná, nech sa Ti tak naďalej krásne a dobre darí! :-)))
Vymazatvypada to dobre, mozna zkusim:P
OdpovědětVymazatPS: Zvu te na svoji giveaway na svem blogu o Stefanel limecek:
http://bridgeofmemories.blogspot.co.uk/2012/11/1st-giveaway.html#comment-form