
Na chuti mu to opravdu neubralo. Taková lahůdka, dokonce i mě to chutnalo a to vánočky doopravdy nesnáším. Musím i říct, že tentokrát to chutná ještě líp než vypadá (ne že by normálně moje kuchařské výrobky vypadali líp než chutnají, to jako v žádným případě :D), ale prostě jsem takovou chuť nečekala. Asi to bude i tím, že prostě českou kuchyni moc nemusím, za to ta italská, to je moje. Vlastně i japonská, ale hlavně ne česká a maďarská, to nemám ráda. :D No, ale zpátky k této úžasné vánočce, všem moc chutnala a tolik komplimentů jsem snad ještě neslyšela, takže hned do toho a nevadí, že není 24. prosince, protože chutnat vám bude i v srpnu!
Suroviny (asi na dvě menší bábovky nebo na jednu pořádnou :)):
- 1 pytlíček sušeného droždí
- 80g krupicového cukru
- 50ml vody
- 3 vejce
- 3 žloutky
- 650g polohrubé mouky
- 1 lžička citrónové kůry
- 1 lžička vanilky
- 1 lžíce oleje
- 90g másla (rozpuštěného a vychladlého)
- 1 a půl lžičky soli
- 250ml mléka
- až dva hrnky sušeného ovoce (rozinky, meruňky, švestky, brusinky, čokoláda, kandovaná citrónová a pomerančová kůra..)
- 1 vejce na potření
- máslo na vymazaní a mouka na vysypání
Postup:
Do rumu nebo vody naložíme rozinky. Připravíme si kvásek, tak že do teplé vody přidáme droždí a necháme 20 minut na teplém místě. V míse vyšleháme vejce, žloutky a zbylý cukr (asi 70g). V jiné míse smícháme mouku s citrónovou kůrou, lžičkou vanilky, olej, sůl a změklé máslo nakrájené na kostičky. Do směsi přidáme vzešlý kvásek, vlažné mléko, vaječnou směs a ovoce.
Vše vyhnětejte, až budete mít hladké a kompaktní těsto (tady musíte chvilku počkat, trochu to potrvá). Až se těsto bude odlepovat od stěn, mísu s ním přikryjte čistou útěrkou a dejte na teplé místo. Až těsto vykyne buď ho rozdělte na tolik částí, na kolik ho poté budete dávat do forem nebo ho nerozdělávejte a dejte ho celé do jedné formy. Až těsto (ne)rozdělíte ještě 2 minuty ho prohněte. Těsto vložte do vymazané a vysypané forem(y) a nechte znovu kynout asi 30 minut.
Těsto nechte péct v troubě rozehřáte na 200°C. Pečte asi 15 minut, poté ho přikryjte alobalem a teplotu snižte na 180°C. Pečte dalších 40 minut.
Deniska, vianočka sa ti nádherne vydarila a aj fotky, obdivujem :-)
OdpovědětVymazatObdivuji tě!!!:)
OdpovědětVymazatJak jsi nemocná, jestli to není... tajné...