středa 18. července 2012

Tvarohový koláč s meruňkami a drobekou

Tvarohový koláč s meruňkami a drobekou

Včera jsem pekla koláč. Koláč proto, že jsem na něj mám novou bílou formu, kterou jsem chtěla vyzkoušet. Meruňkový, protože na trhu byly ze všeho ovoce nejhezčí. A tvarohový, protože to má maminka ráda. :)



Ingredience:

těsto: 

  • 200g mouky (100g hladké a 100g polohrubé)
  • špetku soli
  • 100g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • 2-3 lžíce studené vody
náplň:
  • 500g měkkého tvarohu
  • 2 bílky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • hrst rozinek
  • 5 lžic cukru
  • (lžička vanilkového extraktu)
drobenka:
  • 80g cukru
  • 80g polohrubé mouky
  • 80g másla

Postup:

    1. Těsto
Mouky si odvážíme do misky a prosijeme ji na vál. Utvoříme v ní důlek, do kterého dáme žloutek a a máslo. Vše rukama zpracujeme, aby hmota vypadala jako míchaná vajíčka.
Vařečkou směs důkladně spojíme, poté přilijeme studenou vodu (já jsem dala 2 lž vody a lž mléka, ale to nejspíš nic nezměnilo), znovu zpracujeme a vytvoříme vláčnou kouli. Aby se těsto nelepilo, tak ho zabalíme do fólie a dáme do lednice. Až těsto budeme zase používat, vyndejte ho dřív, aby mělo pokojovou teplotu.

    2.  Drobenka
Pánev zahřejeme a dáme na ni máslo, cukr (já: půl krystal, půl třtinový) a mouku a mícháme tak dlouho, dokud se nám neutvoří sypká směs- drobenka. Pozor, abyste to nenechali na pánvi dlouho- kousíčky by pak byly moc tvrdé. Já jsem do ní ještě přidala trošičku skořice. Drobenku dáme to lednice.

   3. Ovoce
Meruňky umyjeme a nakrájíme na půlměsíčky. Já jsem ještě nakrájela švestky a do středu jsem dala černý rybíz.

  4. Náplň
Polotučný tvaroh vyšleháme se 4mi lžícemi cukru (já jsem použila třtinový), vanilkovým cukrem a rozinkami (a lžičkou vanilkového extraktu). K bílkům přidáme jednu lžíci cukru a vyšleháme tuhý sníh. Sníh opatrně spojíme s tvarohem.

   5. Příprava před troubou
Formu o průměru 29 cm, jsme si předem vymazali máslem a vyndali jsme z lednice drobeku. Těsto rozválíme a dáme do formy (nějak rozprostřít atd :)) Na tohle si nějak vypočítejte čas, ale s náplní se nic nestane, když chvilinku počká :)
Na těsto rovnoměrně dáme tvarohovou náplň a na ní poskládáme podle sebe meruňky, švestky. Do středu můžeme dát černý rybíz. Na koláč nasypeme drobenku.
Pošleme koláč na výlet do rozehřáté trouby na 180-190 °C na 40-45 minut.

   6. Přeji dobrou chuť!


  Musím se přiznat, že jsem nečekala, že koláč bude až tak lahodný!
  Náplň byla sladká a trochu nakyslá (ale jako hezky nakyslá :)). Takže kdo by chtěl, klidně si můžete ještě přidat cukr, koláč tak bude sladší :). Rozinky tam hrály svou roli, a určitě bych je ze složení nevyškrtla :). 
  Jsem ráda, že jsem nepoužila pouze meruňky. Přidala jsem ještě švestky a do středu jsem nasypala trochu černého rybízu. Možná by bylo hezké, rozházet je po koláči. :) Koláč byl tak lahodnější, nebyl obyčejný (prostě jenom meruňkový). A navíc, černý rybíz pustil do náplně krásně růžovou barvu. 
  Co se týče drobenky, vůbec nelituji toho, že jsem se rozhodla přisypat trochu skořice. Trochu jí tam jde cítit a hlavně vytváří hezkou nahnědlou barvu a drobenka taknení jenom bílá. :)
  Koláč jsem ochutnala dnes ráno. A řeknu vám, že i mě chutnal! A moc! Mamka říkala, že je neuvěřitelný jak úžasně chutná i dnes (je to sice jeden den..) a že kdybych ho dnes vytáhla z trouby, jako že jsem ho udělala, nikdo by si toho nevšiml a myslel by si, že jsem ho zrovna upekla. Nejvíc se mi asi líbil ten kontrast. Byla tam sladká chuť i trošku nakyslá. A hlavně jak byl šťavnatý! Šťavnatější koláč jsme asi ještě nejedli..
Byl výborný a určitě si ho ještě dnes upečte! Nebudete litovat...

Koláč před posypáním drobénky

Celý koláč

Detail



Šťavňatý koláč...

5 komentářů:

  1. Deniska, koláč sa ti krásne vydaril a aj fotky sú nádherné! :-) A viem, že je chuťovo výborný, robievam podobný...prajem Ti krásny deň! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Dnes jsem uřízla kousek rodičům a byli opět nadšeni, ikdyž už je koláč 3 dny starý. Když jsem řízla, vytekla troška šťávy! :D

      Vymazat
  2. Koláč je výborný, křehký, šťavnatý, povedl se i na poprvé, je strašně jednoduchý. Myslím, že by se za něj nemuseli stydět i v kdejaké lepší restauraci, opravdu mňamka!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem strašně ráda, že se vám povedl a i chutnal!

      Vymazat
  3. Oj, výborná záležitost!! mňam povedla se díky prehlednému praktickýmu postupu, chuťově luxus, a ta drobenka dělaná na pánvičce, pro mě novinka, a dávám za celý koláč jedničku s hvězdičkou. ;-)

    OdpovědětVymazat