sobota 19. ledna 2013

Dýňové gnocchi s rajčatovou omáčkou a uzeným lososem



  S novým rokem 2013 sem na blog přišel podívat první slaný recept. Přesněji to je lahůdka jménem Dýňové gnocchi.

  Výhoda gnocchů je, že si je můžete dát do mrazáku a až nebudete vědět co k večeři či obědu, jenom je romrazíte a dáte vařit. ;))
   Omáčky můžete měnit, podle gusta. Gnocchi s pestem, smetanovou, smetanovou s brokolicí, kuřecím masem a sírem nebo se špenátem, houbovou.. 

  A jaké byly dýňové gnocchi? Vynikají. V restauraci jsem si dávala i špenátové a ty byly taky výborné,ale určitě ne lepší. Všem moc chutnali, určitě je zkuste, jsou skvělé a je to takový obzvláštnění a hlavně je to trašně lehké a nevypadá to tak. Ale to nikomu neříkejte, budu vypadat jako nějaký chef! :D



Kde dále můžete najít recept na výborné dýňové gnocchi?  
- Dyňové gnocchi s houbovou omáčkou od nováčka Verči z Ghetta blog
- Dýňové gnocchi od Sašenky z sasulka blogspotu

P.S.: Našla jsem tu komentář, kde se psalo, že jsem prý nemocná. Nevím kde to anonym vzal, ale ujišťuji vás, že nijak nemocná nejsem.Jsem zdravá jako řípa, tak jenom abyste si nemysleli.
I když vlastně, mě teďka bolí v krku. :/:DD


suroviny:

  • dýně hokkaido (malá)
  • mouka (odhadem: 200g - podle velikosti dýně)
  • 2 vejce
  • sůl
omáčka:
  • konzerva loupaných rajčat
  • cibule
  • česnek
  • sůl, pepř, bobkový list, ...
dále:
  • uzený losos


Postup:

  1. Dýni umyjeme, zbavíme ji semínek a ponecháme šlupku. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů.  Dýni nakrájíme na menší kousky a dáme ji na plech vyloženým papírem a necháme ji péct asi tak na hodinu a ve výsledku by měl jít kousek dýně rozkrojit lžičkou a slupka by neměla krást odpor.
  2. Kousky upečené a teplé dýně dáme do misky a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Osolíme a přidáme vajíčko. Zamícháme a přidáme další. Postupně přidáváme mouku podle těsta. Těsto by mělo být lehce lepkavé a celistvé. Také by se nám měli snadno z těsta tvořit kuličky. Pozor abyste nepřisypali mouky víc, to by pro naše lahodné gnocchi nebylo to nejlepší..
  3. Do většího hrnce nalijeme vodu a dáme ji ohřívat.
  4. Z těsta si odtrháváme kuličky, které "modelujeme" do tvorů gnocchů. Poté do nich rýpneme nožem nebo vidličkou, podle toho který tvar se vám více líbí. :) Po 15 gnocchích (podle velikosti hrnce a gnocchů), várku házíme do vody, protože hnocchi jsou vodomilové a chtějí velký prostor pro koupání :D Gnocchi necháme plavat ve vařící ne moc dlouho, přibližně 5 minut a více.Ochutnáme je a poté je vybereme z vody ven děrovanou naběračkou. Přidáme další gnocchi a takto postupujeme další a další.
omáčka:
  •  Cibulku nakrájíme na drobno. Hrnec dáme na plotnu, necháme ho rozehřát, přidáme olej a nakonec cibulku, kterou orestujeme dozlatova. Loupaná rajčata pokrájíme a vše přidáme (i s tomatem) k cibulce. Okořeníme, opepříme, přidáme bobkový list, zkrátka podle chuti.




Dobrou chuť!

4 komentáře:

  1. Tak tohle vypadá víc než luxusně!...to zkusím!..díky za tip!
    PS: s tou nemocí...nemyslel to náhodou tak,jetsli nejsi nemocná-anorexií? (protože jsi strašně hubená a někde jsi psala,že to co pečeš pak stejně nejíš)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jím všechno co upeču a takovou nemocí netrpím.

      Vymazat
  2. Jee, mas je krasne, vypadaji dokonce fakt jako gnocchi, narozdil od tech mych kulicek :D A losos je bezva nápad.
    (A kdyztak nas prosim udelej se sasou klikaci ty odkazy ;)

    OdpovědětVymazat